HV30 NTSC i PAL

Tutaj rozmawiamy tylko o kamerach, sztuce filmowania, oświetleniu, itp.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
bartosz108
-# 01
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2008-03-27, 13:15

HV30 NTSC i PAL

Postprzez bartosz108 » 2009-11-29, 03:52

Witam
Przeglądałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale nic nie znalazłem w interesującym mnie temacie.

Poza tym jest to pierwszy post na tym szacownym forum wiec witam wszystkich bardzo serdecznie. :mrgreen:

Chce kupić Canona HV30 w wersji NTSC lecz nie mogę się zdecydować ponieważ nie wiem czy spełni moje oczekiwania.
Na codzien chce kręcić w HD wiec PAL jest mi nie potrzebny.
Lecz nie wiem czy będę mógł skorzystać z tej kamery do zgrania starych VHSow?
Np czy można zgrać ze starego magnetowidu materiał na HD a potem przekonwertowac HD na PAL?
Albo poradzic sobie inaczej z tym problemem.
Bardzo prosze o rade.
pozdrawiam
Bartosz

Zobacz
 

przez Zobacz » 2009-11-29, 10:05


Avatar użytkownika
xtream
-# 07
 
Posty: 4748
Dołączył(a): 2009-02-04, 20:01
Lokalizacja: z domu
Pomógł: 244

Postprzez xtream » 2009-11-29, 10:05

bartosz108 napisał(a):Na codzien chce kręcić w HD wiec PAL jest mi nie potrzebny.
Mylisz się i to bardzo ;-)
bartosz108 napisał(a):Lecz nie wiem czy będę mógł skorzystać z tej kamery do zgrania starych VHSow?
No właśnie tu też może być problem
bartosz108 napisał(a):Np czy można zgrać ze starego magnetowidu materiał na HD a potem przekonwertowac HD na PAL?
Nie da rady - można na SD potem z interpolować na HD ale z magnetowidu dużo nie wyciągniesz ;-)

HV30 w wersji USA nagrywa z inną ilością klatek na sekundę (standard EU - 50i/25p; standard USA -60i/30p/24p) dlatego po wykonaniu i zmontowaniu filmu będziesz musiał go skonwertować na pal
All Canon Hardware
>>Bank sampli z kamer<<

ryek
-# 03
 
Posty: 429
Dołączył(a): 2008-07-13, 23:30
Pomógł: 11

Postprzez ryek » 2009-11-29, 19:18

Np czy można zgrać ze starego magnetowidu

Z magnetowidu to wogole nic nie wgrasz - no chybaze nagrania z NTSC - poniewaz wersja NTSC tej kamery przyjmie ci tylko sygnal analogowy w NTSC, nagrania analogowe w PAL tez ale beda czarnobiale i moga skakac
Canon XH-A1 & HV20 / Panas SDT750 / Nikon D90+SB900/ Glidecam HD4000 / Velbon DV-7000 / Zoom H4n / Core2Quad Q6600@3,2ghz/4GB/500GB

mateusz_papuga
-# 05
 
Posty: 1667
Dołączył(a): 2006-08-25, 12:38
Pomógł: 40

Postprzez mateusz_papuga » 2009-11-30, 09:49

ryek napisał(a):nagrania analogowe w PAL tez ale beda czarnobiale i moga skakac

albo po prostu wyskoczy "no signal" :-P
http://www.provideo-foto.pl

ryek
-# 03
 
Posty: 429
Dołączył(a): 2008-07-13, 23:30
Pomógł: 11

Postprzez ryek » 2009-11-30, 18:58

True... true... :-)
Canon XH-A1 & HV20 / Panas SDT750 / Nikon D90+SB900/ Glidecam HD4000 / Velbon DV-7000 / Zoom H4n / Core2Quad Q6600@3,2ghz/4GB/500GB

bartosz108
-# 01
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2008-03-27, 13:15

Postprzez bartosz108 » 2009-11-30, 19:45

xtream napisał(a):
bartosz108 napisał(a):Na codzien chce kręcić w HD wiec PAL jest mi nie potrzebny.
Mylisz się i to bardzo ;-)

bartosz108 napisał(a):Lecz nie wiem czy będę mógł skorzystać z tej kamery do zgrania starych VHSow?
No właśnie tu też może być problem
bartosz108 napisał(a):Np czy można zgrać ze starego magnetowidu materiał na HD a potem przekonwertowac HD na PAL?
Nie da rady - można na SD potem z interpolować na HD ale z magnetowidu dużo nie wyciągniesz ;-)


HV30 w wersji USA nagrywa z inną ilością klatek na sekundę (standard EU - 50i/25p; standard USA -60i/30p/24p) dlatego po wykonaniu i zmontowaniu filmu będziesz musiał go skonwertować na pal


A dlaczego bardzo się mylę?
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź?

Rozumiem, czyli tracę jedną funkcję. Nie będę mógł konwertować (zgrywać)materiału przez kamerę na taśmę DV ani na SD.
Czy warto dopłacić 1200 PLN żeby móc jednorazowo zgrać sygnał analogowy na kamerę?
Mam kompa i być może będzie to troszkę bardziej skomplikowane ale chyba da się to zrobić.
Chodzi mi tylko o zarchiwizowanie kilku starych taśm.

Podkreślam jeszcze raz, potrzebuję kamery do nagrywania filmów w HD.

Avatar użytkownika
xtream
-# 07
 
Posty: 4748
Dołączył(a): 2009-02-04, 20:01
Lokalizacja: z domu
Pomógł: 244

Postprzez xtream » 2009-11-30, 21:38

bartosz108 napisał(a):Możesz rozwinąć swoją wypowiedź?
yyy 3 ostatnie linijki :?:
bartosz108 napisał(a):zy warto dopłacić 1200 PLN żeby móc jednorazowo zgrać sygnał analogowy na kamerę?
Żeby bez zbędnych konwersji nagrywać zgodnie ze standardami europejskimi m.in. i polskim

Każdy ngrany przez ciebie film będzie musiał przejść dodatkową obróbkę (zmiana sposobu wyświetlania kletek /pół obrazów/ i ich prędkość /60i-50i/)
All Canon Hardware
>>Bank sampli z kamer<<

ryek
-# 03
 
Posty: 429
Dołączył(a): 2008-07-13, 23:30
Pomógł: 11

Postprzez ryek » 2009-11-30, 23:21

Każdy ngrany przez ciebie film będzie musiał przejść dodatkową obróbkę (zmiana sposobu wyświetlania kletek /pół obrazów/ i ich prędkość /60i-50i/)

Nie będzie musiał, bo zawsze może archiwizować nagrania w NTSC a nie PAL
Poza tym bartosz108 nie napisał jak będzie odtwarzał to potem, bo jeśli na kompie to system nie ma zupełnie znaczenia a co innego odtwarzanie na stacjonarnych odtwarzaczach DVD/BD.
Myślę, że większość obecnych odtwarzaczy bez problemu odtwarza nagrania NTSC 8-)
Canon XH-A1 & HV20 / Panas SDT750 / Nikon D90+SB900/ Glidecam HD4000 / Velbon DV-7000 / Zoom H4n / Core2Quad Q6600@3,2ghz/4GB/500GB

bartosz108
-# 01
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2008-03-27, 13:15

Postprzez bartosz108 » 2009-11-30, 23:35

Panowie
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Jestem kompletnym amatorem i mam wrażenie, że ogólnie wpadłem w jeszcze większe pomieszanie. :lol:
Być może zamieszałem na początku trochę z pytaniami.
Zadam pytanie inaczej.

Jeśli nagrałbym materiał filmowy tylko w formacie HD na kamerze z USA to czy mogę mieć jakieś problemy z wyświetleniem tego materiału na telewizorze HD w Polsce :?:

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio edytowano 2009-11-30, 23:57 przez bartosz108, łącznie edytowano 1 raz

xdcam
-# 05
 
Posty: 1835
Dołączył(a): 2008-09-30, 09:52
Lokalizacja: woj. podlaskie
Pomógł: 189

Postprzez xdcam » 2009-11-30, 23:49

bartosz108 napisał(a):czy mogę mieć jakieś problemy z wyświetleniem tego materiału na telewizorze HD w Polsce

Odpowiadając wprost - nie. Będziesz miał problemy z przekonwertowaniem tego materiału na system PAL (ściślej z 60 na 50 półobrazów na sekundę), jeśli zajdzie taka potrzeba (a na pewno zajdzie). Zawsze zaowocuje to utratą jakości (płynności) materiału. Nie wspomnę o migotaniu ekranów komputerowych i telewizyjnych oraz świetlówek i innego oświetlenia zasilanego z funkcjonującej w Polsce sieci energetycznej 50 Hz. Aby nie mieć problemów, należy używać sprzętu pracującego w standardzie obowiązującym w danym kraju. 1200 złotych warto dopłacić.

ryek
-# 03
 
Posty: 429
Dołączył(a): 2008-07-13, 23:30
Pomógł: 11

Postprzez ryek » 2009-12-01, 01:33

Nic dodać, nic ująć...
Canon XH-A1 & HV20 / Panas SDT750 / Nikon D90+SB900/ Glidecam HD4000 / Velbon DV-7000 / Zoom H4n / Core2Quad Q6600@3,2ghz/4GB/500GB

bartosz108
-# 01
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2008-03-27, 13:15

Postprzez bartosz108 » 2009-12-01, 09:26

Drążąc dalej.
Czy można nagrać film w HD z prędkością 25p?
Rozumiem że PAL jest dostosowany do sprzętu EU i napięcia, ale jak to się ma do standardu HD 30p?
Czy standard (jeżeli w ogóle jest jakimś standardem) HD w EU i USA różni się?
Czy telewizja HD nadaje sygnał 1080i25 czy 1080i30?
Jak to się ma do trybu cinema 1080i24 w którym są kręcone filmy kinowe?

Czy nie będzie najbardziej uniwersalnym format 1080i30 i przy przeróbce z niego na inne formaty będziemy mieli najniższe straty?

Kurde nie miałem pojęcia, że to taki skomplikowany temat :oops:

Avatar użytkownika
xtream
-# 07
 
Posty: 4748
Dołączył(a): 2009-02-04, 20:01
Lokalizacja: z domu
Pomógł: 244

Postprzez xtream » 2009-12-01, 11:28

Czy można nagrać film w HD z prędkością 25p?
Na kamerze USA - nie; na kamerze EU - tak
bartosz108 napisał(a):Rozumiem że PAL jest dostosowany do sprzętu EU i napięcia, ale jak to się ma do standardu HD 30p?
proste w USA obowiązuje standard 60i/30p/24p natomiast u nas 50i/25p/25p to nie jest koniec problemów bo kamery nagrywają zazwyczaj tzw. pół obrazami (poszukaj hasła "przeplot" w guglach) (w hv30/40 można nagrywać progresywnie omijając ten problem) i w stanach te pół obrazy są na odwrót więc to jest kolejna bolączka dla programów edycyjnych i stacjonarnych odtwarzaczy
bartosz108 napisał(a):Czy standard (jeżeli w ogóle jest jakimś standardem) HD w EU i USA różni się?
Tak i to bardzo
bartosz108 napisał(a):Czy telewizja HD nadaje sygnał 1080i25 czy 1080i30?
Ani jedno ani drugie - 1080p25 lub 1080i50 (w USA 1080i60; 1080p30)
Jak to się ma do trybu cinema 1080i24 w którym są kręcone filmy kinowe?
Ten tryb to ściema :lol: bynajmniej w europejskich kamerach (wynosi on 25p i ma brzydkie kolorki i obraz jest ciemniejszy)
Czy nie będzie najbardziej uniwersalnym format 1080i30 i przy przeróbce z niego na inne formaty będziemy mieli najniższe straty?
strata powstaje zawsze przy konwersji na jakikolwiek format
All Canon Hardware
>>Bank sampli z kamer<<


Powrót do Filmowanie i kamery